T'interessa

multimedia

ACTUALITAT

Ves enrere La consellera d'Educació recolza la denominació de Grau

La consellera d'Educació recolza la denominació de Grau

'La consellera considera que una reforma puntual de la Llei solucionaria el problema'

'Esta situació afecta més de 4.000 alumnes de la Comunitat Valenciana i 13 centres'

La consellera d'Educació, Formació i Ocupació, María José Català, ha reclamat "al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport que les Ensenyances Artístiques Superiors tinguen el reconeixement de Grau, de manera que utilitzem la mateixa terminologia que s'usa en l'espai europeu d'ensenyances superiors i ens adaptem així a la normativa europea."

Segons ha explicat Català, "a pesar que es tracta únicament d'una qüestió de terminologia, perquè no afecta l'ordenació, ni al reconeixement de la titulació, considerem que és fonamental la introducció del concepte grau en les ensenyances artístiques, que es resoldria amb una reforma puntual de l'articulat de la LOE".

Català ha realitzat estes declaracions durant la inauguració del tercer curs Thematic Intensive School: Ceramics Materials, que se celebra en l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de la localitat, Mercedes Mallol, del director de l'Escola Superior de Ceràmica, Manuel Collado, de la directora de l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques, Julia Climent, i del director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval, entre altres autoritats.

En el dit acte, Català ha explicat que "diverses sentències del Tribunal Suprem anul·laven uns articles i una disposició addicional del Reial Decret que establix l'ordenació de les Ensenyances Artístiques Superiors i que afecta, exclusivament, a la denominació de Grau que s'empra per a indicar el títol d'estes ensenyances, basant-se que la LOE no utilitza explícitament eixa expressió". 

"Açò –Ha continuat la consellera- ha generat una gran confusió i ens preocupa profundament per les conseqüències que comportaria l'anul·lació dels articles del Reial Decret citat, tant pel seu caràcter de norma bàsica com pel desplegament normatiu posterior, estatal i autonòmic".

En este sentit, la consellera ha indicat que, concretament, en la Comunitat Valenciana, "esta situació afecta més de 4.000 alumnes matriculats en 13 centres artístics superiors, que ens han traslladat la seua profunda inquietud davant de la incertesa de la denominació dels estudis que estan cursant".

Català ha destacat que des de la Conselleria s'ha traslladat al Ministeri "el nostre màxim interés per desenrotllar l'oportuna solució a este assumpte que, considerem, passaria per la restitució de la denominació de grau en els títols obtinguts al superar estos estudis, per mitjà de la modificació de la LOE o qualsevol altre procediment que estimen més adequat". 

Plena integració en l'Espai Europeu d'Educació Superior

L'anul·lació dels articles del Reial Decret 1.614/2009, de 26 d'octubre, pel que s'establix l'ordenació de les Ensenyances Artístiques Superiors no afecta l'ordenació establida, ni ensenyances artístiques de màster ni als estudis de doctorat. Tampoc afecta l'estructura dels estudis, ni a l'accés, ni a l'efecte dels títols. A més, la pròpia sentència recorda que estes ensenyances s'incardinen en l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Pel que convé adaptar els articles 54 a 57 de la LOE incloent l'expressió de Grau com a denominació dels títols superiors d'ensenyances. Així, la denominació per als títols superiors d'ensenyances artístiques podria ser la de "Grau" o "Grau en Ensenyances Artístiques".

Cal tindre present que totes les institucions de l'Espai Europeu d'Educació Superior amb què es manté la mobilitat del nostre alumnat utilitzen la denominació de grau per a referir-se als estudis d'ensenyances artístiques superiors que cursen. Fer ús d'una altra denominació, tant per a l'alumnat dels nostres centres que enviem com per a l'alumnat europeu que rebem, significaria introduir una confusió innecessària.